piekarnia cukiernia antoni bończyk - torty weselne i okolicznoŚciowe, wyroby cukiernicze i pieczywo

Tort weselny - dekoracja czy wydarzenie?

    Od zawsze uroczystości ślubne i weselne były, i nadal są, ogromnym wydarzeniem w naszym życiu. Uroczystości te nie przechodzą również bez echa wśród rodzin i znajomych młodej pary. Dlatego oprawa tych uroczystości nie może być szara i niebanalna. Chcemy, aby ten dzień był jedyny w swoim rodzaju i został zapamiętany na długo. Dbamy o każdy najdrobniejszy szczegół: suknię, bukiet, materiał, kolor, kwiaty, wystrój kościoła czy sali. Dopełnieniem tego ostatniego nie tylko może, ale musi być tort weselny. Dlatego polskie cukiernie śledzą i reagują na trendy światowe, a cukiernicy są gotowi, aby realizować najoryginalniejsze i najbardziej wymyślne pomysły par młodych.

    Państwo młodzi lub konsultanci weselni w dniu ślubu planują wiele różnorodnych atrakcji, takich jak ognie sztuczne, pokazy magów lub barmańskie, przejażdżki dorożkami, wypuszczanie balonów i liczne zabawy na sali weselnej. Ze względu na klimatyzowane sale do listy dołączył także tort weselny. Dobrze dobrany do kolorystyki i stylu wnętrza sali staje się niebanalną ozdobą i, obok stołu pary młodej, centralnym punktem przyjęcia. A moment krojenia chwilą podziwiania młodych małżonków we wspólnym rozpoczęciu słodkiego życia.



    Pięknego tortu nie należy więzić na zapleczu sali lub w kuchni domu weselnego. Trzeba się nim chwalić przed gośćmi, gdyż sami państwo młodzi zadecydowali o jego kształcie. Tort weselny w pewnym sensie kulinarnym spełnieniem marzeń i jednym z najważniejszych, jeśli nie najważniejszym punktem weselnego menu.

Tort weselny – świat barw i kształtów

    Wybierając kolory i ozdoby tortu weselnego należy kierować się między innymi: barwą i stylem dodatków oraz sukni panny młodej, jak również kolorystyką garnituru pana młodego. Na torcie weselnym może znaleźć się bukiet ślubny wykonany z marcepanu lub karmelu, a na jego szczycie figurki pary młodej albo inne ozdoby odzwierciedlające pasje lub indywidualne upodobania. Ciekawym pomysłem jest umieszczenie na powierzchni tortu ozdobnego napisu, będącego sentencją, mottem prowadzącym w nowe, wspólne życie oboje małżonków. W doborze elementów ozdobnych tortu weselnego nie ma ograniczeń, jedyną barierą jest wyobraźnia.



    Innym sposobem komponowania tortu jest dopasowanie jego formy do wystroju wnętrza sali. Jeżeli na przykład sala jest zaprojektowana w stylu antycznym, warto ten sam motyw zachować w torcie, dobierając marmurkowy kolor marcepanu i elementy kolumn greckich. Jeżeli natomiast sala nie ma motywu przewodniego, można dobrać kolor tortu do dominującej barwy na sali.
    Nie polecamy użycia na torcie weselnym żywych kwiatów lub plastikowych elementów. Żywe kwiaty ze względu na brak wody mogą więdnąć albo w wyniku zbyt dużej wilgoci barwić tort. Profesjonalna cukiernia jest w stanie wykonać każdy element z surowców spożywczych. Plastikowe elementy mogą być zagrożeniem dla gości, zwłaszcza dla najmłodszych. Prawdziwy tort musi być w całości jadalny.
    Kształt tortów jest dowolny, ale najczęściej bywa on okrągły, prostokątny lub bardziej wysublimowany – w obrysie serca, półksiężyca lub kopca. Należy pamiętać, że najłatwiejszy do pokrojenia jest tort okrągły.

    Jeżeli para młoda zdecyduje się na to, aby tort wykonywała cukiernia, należy się dobrze przygotować do rozmowy z doradcą. Najlepiej zamawiać tort jako ostatni element przyjęcia weselnego, gdy wybrana jest już suknia i garnitur wraz z dodatkami, bukiet, sala i jej wystrój. Na rozmowę z przedstawicielem cukierni należy zabrać zdjęcia lub ewentualnie próbki materiałów. W większości przypadków najlepiej jest dokonać zamówienia miesiąc przed uroczystością weselną. Warto też upewnić się czy na miejsce uroczystości tort zostanie dostarczony przez cukiernię, ponieważ ze względu na jego delikatność i złożoność, niedopuszczalne jest przewożenie bez odpowiedniego doświadczenia.

Smak – tradycyjny czy wymyślny?

    Wygląd tortu weselnego może zostać uwieczniony na zdjęciach, ale smak pozostaje na długo we wspomnieniach gości. Jest on ważny, jeśli nie najważniejszy, przy projektowaniu tortu. Smak powinien być stonowany. Należy pamiętać, że na sali znajdują się różni goście, a ilu gości, tyle upodobań. Najlepiej dobrać tort tak, aby smak był dość uniwersalny i stonowany, oparty na kremach: kawowym, czekoladowym, waniliowym lub kokosowym, a nie nazbyt nietypowy. Można dla małego akcentu dodać do masy wiśnie w amaretto. Najczęściej torty weselne są nasączone dużą ilością alkoholu, należy zwrócić na to baczną uwagę ponieważ, po pierwsze, na weselu z pewnością będą dzieci, a, po drugie, alkohol przesłania prawdziwy smak kremów. Istotne dla całości wyglądu i smaku tortu jest dobranie odpowiedniego rodzaju masy, która będzie stanowić warstwę wierzchnią. Można tu wybierać między: marcepanem, ciemną czekoladą (gładką

lub aksamitną), a także coraz modniejszą białą czekoladą. Przy wyborze marcepanu należy zwrócić uwagę na jego grubość, im ta warstwa jest cieńsza, tym mniej będzie przesłaniała smak wnętrza.
    Wybór konkretnego tortu, jego smaku zależy również od rodzaju i zaplecza sali. Jeżeli miejsce zabawy jest dostosowane tylko do uroczystości weselnych (remizy, domy działkowca, plener), należy wystrzegać się tortów śmietanowych. Jest to ważne ze względu na zdrowie gości, ponieważ od momentu przywiezienia tortu, aż do jego podania, musi on być przechowywany w odpowiednich warunkach, czyli w chłodni. Jeżeli cukiernia wykonująca taki tort nie poinformuje o konieczności jego przechowywania w chłodnym miejscu, znaczyć to może, że tort został wykonany ze śmietan syntetycznych, które tak szybko się nie psują, ale ich smak pozostawia wiele do życze- nia. Przed podjęciem decyzji o wyborze cukierni, należy zapoznać się z jakością i smakiem jej wyrobów. Najlepiej dokonać tego na organizowanych degustacjach lub dokonać zakupu prosto z lady, wtedy mamy pewność, że dostarczony na wesele tort i inne wypieki nie zaskoczą niemile nas i naszych gości. Nasza rada: smak tradycyjny!



Kiedy podawać tort?

    Gdy skończy się zamieszanie obiadowe, stoły zostaną uprzątnięte w czasie pierwszych tańców, a przyjęcie weselne przejdzie do etapu poobiedniej sjesty przy kawie, pojawia się najlepszy moment na podanie tortu weselnego. Dzięki temu skosztować będą go mogły dzieci i goście zdążą nacieszyć wzrok, wykonać zdjęcia, a następnie skosztować łagodnych kremowych smaków. Chwila krojenia i podania tortu powinna zostać zaakcentowana przez zespół muzyczny lub DJ-a, a sam tort, w zależności od możliwości, powinien wyjechać na środek sali. Młodzi małżonkowie wspólnie kroją pierwszy kawałek, najlepiej ze środkowego piętra tortu. Jako pierwsi kawałki tortu otrzymują rodzice państwa młodych.
    Nie należy podawać tortu zbyt późno, ponieważ może zostać on uszkodzony na zapleczu, sali, a goście weselni mogą być już zmęczeni i fakt pojawienia się tortu może zostać zupełnie przeoczony. Także po obsłudze sali można spodziewać się widocznych oznak zmęczenia oraz braku zachowania odpowiedniej w tym momencie ostrożności.
    Przy podawaniu tortu należy zwrócić obsłudze uwagę na to, aby nóż, którym krojony jest tort, był zanurzony w naczyniu z ciepłą wodą, co w znacznym stopniu ułatwi krojenie kolejnych warstw tortu. Drugą, równie ważną, sprawą jest, aby obsługa sali zadbała o elementy ozdobne tortu – kwiaty i figurki. Ze względu na ich kruchość (wykonane są z karmelu, marcepanu, czekolady), należy delikatnie zdjąć je z tortu i przekazać parze młodej lub rodzicom na pamiątkę, albo rozdać najmłodszym gościom. Po pokrojeniu i posmakowaniu tortu, nie pozostaje już nic innego, jak kontynuować zabawę do białego rana.

    Życzymy Państwu, aby udana uroczystość ślubna i weselna była przepowiednią pomyślnego życia małżeńskiego. Szczęścia Młodej Parze!

    W razie wątpliwości lub pytań nasi doradcy pozostają do Państwa dyspozycji. Korespondencje prosimy kierować na tortyweselne@bonczyk.pl

 
Designed by Desmont.
www.bonczyk.pll